foksukreintegratieNa lange tijd is het lastiger om weer op de arbeidsmarkt te treden. Hoe langer het duurt tussen oud en nieuw werk, hoe lastiger. Maar wat kun je doen als je in die situatie bent en na lang werkloos te zijn geweest, weer aan de slag wilt?

UWV
Het begint allemaal bij het UWV. Die organisatie begeleidt veel re-integratietrajecten. Daar wordt gekeken naar wat iemand wil en kan, er zijn sollicitatietrainingen en ook bijscholing is mogelijk. Maar het kan ook anders. Gewoon inschrijven bij een uitzendbureau bijvoorbeeld. Het is misschien niet meteen wat je wilt, maar vanuit een werkende positie is het makkelijker verder solliciteren.

Wennen
Na lange werkloze periode is het weer even wennen om te beginnen, om in het ritme te komen en voor een baas te werken. Ook is het logisch om onzeker te zijn om de arbeidsmarkt weer te betreden. Een goede begeleiding op de werkvloer is daarom belangrijk. Het is aan te raden ook in een werkloze situatie actief te blijven. Zo kun je een studie volgen of vrijwilligerswerk doen.